Mag ik mijn medewerkers verplichten om zich te laten vaccineren tegen Covid-19?

4

Gezonde werkomgeving

Als werkgever heb je de plicht om te zorgen voor een gezonde werkomgeving. Persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen noodzakelijk zijn en moet je ook verstrekken.  Echter in Nederland geldt geen vaccinatieplicht. Ook voor Covid-19 geldt dat vaccinatie vrijwillig is. Voor de meeste beroepen kan ook gezegd worden, dat vaccinatie niet noodzakelijk is om het beroep veilig uit te oefenen.

Het antwoord

Het antwoord op de vraag is dus NEE. In Nederland is de onaantastbaarheid van het lichaam een grondrecht. Vaccinatie is een vrije keuze en kan niet verplicht worden gesteld.

Tip

Wat kan je wel doen? • Je kunt zorgen voor goede informatie. Bijvoorbeeld door een bedrijfsarts in te schakelen die advies en uitleg geeft over de vaccinatie. • Verder kan jezelf ervoor zorgen dat je benadrukt hoe belangrijk de vaccinatie is voor de voortgang van jouw bedrijf en voor de werkgelegenheid. Let op: je mag geen bijzondere druk uitoefenen op jouw werknemers. • Je kan werknemers de mogelijkheid bieden om de prik te halen onder werktijd en eventueel de reiskosten te vergoeden.

Wat mag je absoluut niet doen?

Je mag niet registreren (bijhouden) wie wel en wie geen vaccin heeft gehaald. Het registeren van dit soort medische gegevens mag ook niet als de medewerker zelf toestemming geeft. Deze registratie is in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit wordt anders als in de wet geregeld wordt dat werkgevers mogen bijhouden wie gevaccineerd is. Voor sommige werkgevers in de publieke sector bestaat een wettelijke uitzondering, bijvoorbeeld bij een aanstellingskeuring.

Heb je ook een vraag? Zit je met een ingewikkelde kwestie? Wil je meer weten over een bepaalde regel? Stuur een mail naar henriette@hrtrainer.nl. Je krijgt sowieso een reactie. Misschien wordt jouw vraag wel gekozen als vraag van de week. Alle vragen van de week worden geanonimiseerd gepubliceerd.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp