Tamara is student en werkt als oproepkracht voor de klantenservice van Belservice. In het afgelopen jaar heeft ze gemiddeld 24 uur per week gewerkt. Soms werkt ze 10 uur per week, en er zijn ook weken waarin ze fulltime werkt. Moet Belservice haar in de 13e maand een aanbod doen voor 24 vaste uren per week?
Wat zegt de wet?
Sinds 1 januari 2020 moet een werkgever na 12 maanden een oproepkracht een aanbod doen voor een vast aantal uren. Dit betekent dat:
- Na 12 maanden: Je verplicht bent om een aanbod te doen voor een vast aantal uren dat minimaal gelijk is aan het gemiddelde aantal uren dat de oproepkracht in de afgelopen 12 maanden heeft gewerkt.
- Binnen één maand: Het aanbod voor een vast aantal uren moet worden gedaan binnen één maand na afloop van de 12 maanden.
- Ingangsdatum: Het aanbod moet uiterlijk op de eerste dag van de 15e maand ingaan, dus twee maanden na het verstrijken van de periode van 12 maanden.
Het antwoord
In Tamara’s geval moet Belservice haar na 12 maanden oproepwerk een aanbod doen voor 24 vaste uren per week, aangezien dat het gemiddelde aantal uren is dat ze in het afgelopen jaar heeft gewerkt. Dit aanbod moet worden gedaan binnen één maand na het verstrijken van de 12 maanden, en het moet ingaan op de eerste dag van de 15e maand.
Belangrijke Tips
- Controleer de cao: Soms kunnen cao-afspraken afwijkende regels bevatten over de periode en het aantal uren. Controleer de cao die van toepassing is op jouw bedrijf om te zien of er specifieke bepalingen zijn.
Plan voor de toekomst: Zorg ervoor dat je tijdig het aanbod doet om juridische problemen te voorkomen en de oproepkracht zekerheid te bieden.
Heb je ook een vraag? Zit je met een ingewikkelde kwestie? Wil je meer weten over een bepaalde regel? Stuur een mail naar henriette@hrtrainer.nl. Je krijgt sowieso een reactie. Misschien wordt jouw vraag wel gekozen als vraag van de week. Alle vragen van de week worden geanonimiseerd gepubliceerd.