Nieuwsflits januari 2021

In deze nieuwsflits:

* Werknemers- en werkgeversverklaring avondklok vanaf 23 januari 2021;
* Verlenging periode NOW. Aanvraag vanaf 15 februari 2021;
* Uitstel van betaling belastingschulden tot 1 juli 202;
* Onbelaste reiskostenvergoeding wordt verlengd tot 1 april 2021;
* Werkkostenregeling is ook voor 2021 verruimd.

Werknemers- en werkgeversverklaring avondklok

Vanaf aankomende zaterdag 23 januari 2021 geldt een avondklok. Heb je werknemers die toch tussen 21.00 uur en 04.30 uur de deur uit moeten? Dan geldt een uitzonderingssituatie. In dat geval zijn er twee formulieren nodig. Een “eigen verklaring Avondklok” van de werknemer en een “werkgeversverklaring Avondklok”. Beide verklaringen zijn te downloaden via de website van de rijksoverheid. De werknemer moet beide formulier bij zich hebben. Wanneer geldt deze uitzondering? De werkgever bepaalt dit en moet dit motiveren. Zorg ervoor dat de werknemer deze motivatie ook kent en kan uitleggen. Werk je met een salarisadministratiesysteem? Check dan ook even of de leverancier actie heeft ondernemen. In diverse software systemen (zoals Afas, Yourforce)  kan je de verklaringen ook al downloaden.  

Persconferentie uitbreiding van economische steun- en herstelpakketten

Het kabinet heeft een aantal maatregelen bekend gemaakt tijdens de persconferentie over de uitbreiding van economische steun- en herstelpakketten. Hieronder in het kort een aantal punten:

  • Verlenging periode NOW

De NOW-subsidie wordt verhoogd. De vergoeding gaat van 80 naar 85 procent van de loonsom. De loonsomvrijstelling blijft tien procent. Vanaf 15 februari kan de NOW worden aangevraagd voor de maanden januari, februari en maart.

  • Uitstel van betaling belastingschulden

Ondernemers kunnen tot 1 juli 2021 belastinguitstel vragen of dit laten verlengen.

  • Onbelaste reiskostenvergoeding

De periode waarin de vaste reiskostenvergoeding onbelast kan worden vergoed voor thuiswerkers, wordt verlengd tot 1 april 2021. Voorwaarde is wel dat de werknemer al recht had op de vaste vergoeding voor 12 maart 2020. 

  • Werkkostenregeling

Ook dit jaar wordt de werkkostenregeling verruimd. Ook voor het jaar 2021 zal het kabinet de vrije ruimte voor de eerste € 400.000,- van de loonsom verhogen naar 3%.

Alle details vind je terug in deze kamerbrief.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp