Kenmerken van een arbeidsovereenkomst uitsluiten
Om te voorkomen dat een zzp’er als werknemer wordt gezien, moet je enkele kenmerken uitsluiten die doorgaans bij een arbeidsovereenkomst horen. Dit zijn de belangrijkste aspecten:
1. Loon
In een arbeidsovereenkomst is er sprake van loon als tegenprestatie voor de geleverde arbeid. Bij zzp’ers wordt er echter geen sprake van een traditioneel salaris. Het is een uitdaging om het “loon”-aspect uit te sluiten, omdat je de zzp’er uiteraard wel betaalt voor hun werk. Om te voorkomen dat dit als loon wordt beschouwd, kun je ervoor zorgen dat de betaling op basis van een project of resultaat gebeurt in plaats van op basis van uren.
2. Persoonlijke arbeid
Als je een zzp’er inschakelt, kun je niet altijd voorkomen dat je graag wilt dat deze persoon de klus persoonlijk uitvoert. Om te voorkomen dat dit een arbeidsovereenkomst suggereert, moet je met de zzp’er afspreken dat hij of zij de vrijheid heeft om iemand anders in te schakelen voor de uitvoering van de opdracht. Dit benadrukt het zelfstandige karakter van hun werk.
3. Gezagsverhouding
Een belangrijk kenmerk van een arbeidsovereenkomst is de gezagsverhouding. Dit betreft wie leiding en toezicht heeft en hoe de werknemer zich presenteert. Om deze gezagsverhouding te vermijden, moet je de volgende maatregelen nemen:
- Afspraken over het resultaat: Maak duidelijke afspraken over wat het uiteindelijke resultaat van de opdracht moet zijn. Laat de zelfstandige bepalen hoe hij of zij deze resultaten behaalt, zonder inmenging van jouw kant.
Zelfstandige presentatie: Zorg ervoor dat de zzp’er zichzelf als zelfstandige presenteert. Dit betekent dat de zzp’er zeggenschap heeft over zijn of haar werktijden en bij voorkeur eigen materialen gebruikt.
Tips voor het werken met zelfstandig ondernemers
Als je met zelfstandige ondernemers werkt, zijn hier enkele tips om te zorgen dat je arbeidsrelatie goed blijft binnen de grenzen van de wet:
- Duidelijke opdrachtbeschrijving: Stel een duidelijke en outputgerichte opdrachtbeschrijving op. Dit zorgt ervoor dat zowel jij als de zzp’er precies weten wat er van hem of haar wordt verwacht.
- Zichtbaarheid als zelfstandige: Zorg ervoor dat de zzp’er zichtbaar is als zelfstandige door bijvoorbeeld eigen materiaal te laten gebruiken en zelfstandige beslissingen te laten nemen.
- Vermijd overlap met vaste medewerkers: Probeer te voorkomen dat de zzp’er dezelfde taken uitvoert als je vaste werknemers. Dit helpt om de zelfstandigheid van de zzp’er te benadrukken.
- Andere betrokkenheid: Betrek de zzp’er op een andere manier bij je bedrijfsvoering. Dit kan door overleg over de output en voortgang, maar vermijd functioneringsgesprekken die meer voor vaste medewerkers zijn bedoeld.
Maak gebruik van deze checklist om te beoordelen of er wel of geen sprake is van een arbeidsovereenkomst.