Op 9 december heeft de ministerraad akkoord gegeven voor het wetsvoorstel dat de verplichte certificering voor uitzendbureaus invoert. Dit wetsvoorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State. De invoering van deze wet is ambitieus en vraagt om grote veranderingen binnen de sector, waaronder een verdrievoudiging van de capaciteit van inspectie-instellingen en een uitbreiding van de Nederlandse Arbeidsinspectie met 140 extra fte.
Hoe kunnen flexondernemingen en inleners zich voorbereiden?
Hoewel het wetsvoorstel nog niet is ingevoerd, kunnen flexondernemingen en inleners zich nu al voorbereiden op de veranderingen die eraan komen. Veel uitzendbureaus voldoen al aan bepaalde normen, zoals die van de Stichting Normering Arbeid (SNA) en de Stichting Normering Flexwonen. Deze normen vormen waarschijnlijk een goede basis om de nieuwe eisen te halen. Daarnaast moeten uitzendbureaus zorgen voor een juiste uitvoering van de uitzend-cao’s, wat ook een belangrijk onderdeel is van de certificering.
Aanvullende eisen in de nieuwe certificeringswet
Naast de bestaande normen komen er echter ook nieuwe en strengere eisen waaraan uitzendbureaus moeten voldoen. Deze aanvullende eisen zijn onder andere:
- Uitzendbureaus moeten ervoor zorgen dat werknemers worden betaald op basis van de loonverhoudingsnorm.
- Bestuurders van uitzendbureaus moeten een VOG kunnen overleggen om de betrouwbaarheid van hun organisatie aan te tonen.
- Uitzendbureaus moeten een bankgarantie van €100.000 stellen, terwijl startende uitleners voor de eerste zes maanden een garantie van €50.000 moeten bieden.
- Er komt een overgangsregeling voor uitleners die bij de start van het nieuwe stelsel al minimaal vier jaar arbeidskrachten ter beschikking hebben gesteld.
- Voor arbeidsmigranten wordt gecertificeerde huisvesting verplicht gesteld.
- Uitzendbureaus moeten informatie over de veiligheid op de werkplek verstrekken en controleren of deze in orde is.
- Er moet gecontroleerd worden of uitzendkrachten aangesloten zijn bij het juiste pensioenfonds.
Wat betekent dit voor de uitzendbranche?
De nieuwe wetgeving vereist aanzienlijke aanpassingen van uitzendbureaus, vooral op het gebied van administratie, compliance en verantwoordelijkheden. Met name de verplichting tot certificering en de strengere controle op loonbetalingen en arbeidsomstandigheden zullen ervoor zorgen dat er meer toezicht komt op de uitzendbranche. Hoewel dit vraagt om investeringen en organisatorische veranderingen, kunnen bedrijven die al gecertificeerd zijn door SNA of voldoen aan de uitzend-cao, nu al een solide basis hebben gelegd voor de invoering van deze wet.
Voor uitzendbureaus en inleners is het daarom van cruciaal belang om nu al te starten met de voorbereidingen, zodat ze niet worden verrast door de nieuwe verplichtingen zodra de wet wordt ingevoerd.